viernes, 23 de enero de 2015

El meu PLE


Benvinguts a tots de nou,

Després d’aquests dies de decans tornem a estar per aquí reflexionant sobre el món de l’educació.  Les entrades que escriuré a partir d’ara faran referència a una nova assignatura, complement 2. Encara que el nom no ens diu gaire sobre el contingut de la matèria, al llarg de les entrades aniré compartint les meves reflexions sobre els nous aprenentatges. 

Així doncs, comencem amb la primera sessió, en la que vàrem parlar del PLE. Un concepte del qual ja havia sentit a parlar a l'assignatura de processos i contextos educatius, però no acabava d'entendre que volien dir aquestes lletres i quin era el seu significat en l'àmbit educatiu. Ara ja sé que el PLE (Personal Learning Environment o Entorn Personal d'Aprenentatge) és "el conjunto de herramientas, fuentes de información, conexiones y actividades que cada persona utiliza de forma asidua para aprender.” 
(Adell y Castañeda, 2010). 

Totes les persones tenim un entorn personal compost per una sèrie de connexions socials i fonts d'informació a partir de les quals aprenem. Abans aquest entorn d'aprenentatge es limitava a les relacions socials (família i amics), els mestres de l'escola, els llibres de text, etc. Però amb l'evolució de l'educació, l'entorn d'aprenentatge també ha canviat. 

Ara el PLE és divideix en: 


  https://flic.kr/p/bzG5hp   
-Accés a les fonts d'informació
                          ↓
   
-Reflexió i modificació de la informació
                          ↓

-Compartició de la informació  PLN 
("red personal de aprendizaje")

           

A continuació us present el meu PLE: 

                        
                                       Creació pròpia a través de Bubbl.us

Al principi quan pensava sobre com representaria el meu PLE, no m'imaginava que tindria tantes branques. Crec que no som conscients de com és el nostre entorn personal d'aprenentatge fins que ens posem a dibuixar-lo. 
Però, segurament si hagués creat el PLE abans de començar el màster sí que hagués set cert que tindria poques branques, ja que la majoria d'eines i espais els he conegut durant aquests mesos de curs. 
Hagués estat interessant fer-ne un al començament de curs i poder comparar-lo amb aquest, ja que en aquesta comparació també s'hagués reflectit l'evolució envers al meu concepte d'educació, de la que ja vaig parlar anteriorment. Per exemple, abans no hauria introduït Blogger com a eina per a crear i compartir informació, i Twitter no hauria aparegut en cap dels tres estadis, en canvi actualment són eines que utilitzo. 
Per tant, jo crec que la representació del nostre PLE, a més de servir-nos per a ser conscients de la gran quantitat d'eines que coneixem i emprem, també posa de manifest el pas que ha donat el sistema educatiu, del que ja he anat parlant a les entrades anteriors.

No hay comentarios:

Publicar un comentario